Goed, goeder, goedst

België haalt nog net de top 10, onze bovenburen staan op een zeer verdienstelijke 4de plaats, maar Ierland scoort het best. Dus nee, het gaat eens niet over het voetbal.

Volgens de Good Country Index draagt Ierland het meest bij aan de mensheid. Simon Anholt, hoogleraar politocologie aan de East Anglia University, berekende voor zijn index hoeveel landen uitgeven aan nuttige zaken zoals technologische innovatie, vredesoperaties, ontwikkelingshulp, gezondheidszorg en welzijn. Ierland geeft daar verhoudingsgewijs het meeste aan uit. Op het weblog van TED Ideas legt Anholt uit op basis van welke datasets en berekeningen hij tot zijn index is gekomen.

 Alles bij elkaar doen wij het nog niet zo slecht. Op het vlak van internationale vrede en veiligheid stellen we wel niet veel voor, maar voor cultuur spant ons land de kroon, en qua gezondheidszorg en welzijn staan we mee op het podium. Mooi!

En hoe doet de rest van de wereld het? De VS staat op nr. 21, Costa Rica op nr. 22, Kenya behaalt met zijn 26ste plaats de hoogste Afrikaanse score.

Professor Anholt gaat de Good Country Index jaarlijks berekenen. Benieuwd welke kant het voor ons land zal opgaan. De plaats van 10de beste is niet slecht, maar het kan beter. Het goede nieuws? We kunnen daar met zijn allen iets aan doen.

 

Bronnen: 
360
The Irish Times

“It’s essential to get ordinary people along with politicians and businesses and so on to start to ask themselves about the international implications of what they’re doing. That’s what I mean by a “good” country. I don’t mean morally or ethically good, but a country that considers the common good as much as it considers its own citizens.”
Anholt, TED Ideas